2014 Aladağlar Zirve Tırmanışları

Faaliyet Raporu

TÜRKİYE DAĞCILIK FEDERASYONU
ALADAĞLAR’ DA ZİRVE TIRMANIŞLARI VE DAĞ GEÇİŞİ
FAALİYET RAPORU
05-15 Temmuz 2014

Tırmanışı yapılan zirveler

1 B. DEMİRKAZIK 3756 2 K. DEMİRKAZIK 3490 3 ALACA 3588 4 GÜRTEPE 3630 5 CEBELBAŞI 3474
6 K.CEBEL 3350 7 LAHİTKAYA 3100 8 VAY VAY 3600

Tırmanış Tarihleri

B. DEMİRKAZIK 06 Temmuz
K. DEMİRKAZIK 07 Temmuz
ALACA 09 Temmuz
GÜRTEPE 10 Temmuz
CEBELBAŞI 10 Temmuz
K.CEBEL 10 Temmuz
LAHİTKAYA 11 Temmuz
VAY VAY 13 Temmuz

05 Temmuz 2014

Toplanma ve dağa hareket Saat 10:00’ da Demirkazık Mümtaz Çankaya Dağevi’ nde toplanıldı. Saat 11:00’ de 2 adet traktörle Arpalık mevkiine hareket edildi. Buradan 1 saatte Tekepınarı’na, oradan da 1,5 saatte Çağal yaylaya gidildi ve burada obanın çevresinde kamp kuruldu.

06 Temmuz 2014

B. DEMİRKAZIK

Katılımcı sayısı / Zirveye çıkan sayısı 32 / 31

Kamp yeri ve tırmanış rotası Çağal yayla’da kamp kuruldu. Tırmanış doğu çarşağı yoluyla klasik güney doğu rotasından yapıldı.

Süreler
Kamptan hareket : 04:00 Zirveye varış : 08:15 Tırmanış süresi : 4 saat 15 dakika
Zirveden hareket: 09:30 Kampa varış : 14:30 İniş süresi : 5 saat

Hava durumu Açık, sıcak

Teknik malzeme 2 adet yarım ip, sikke, çekiç, perlonlar, kask, emniyet kemeri, iniş malzemeleri

Kullanılan teknik malzeme İnişte 3 ip boyu pursikle ip inişi yapıldı.

07 Temmuz 2014

K.DEMİRKAZIK

Kamp yeri Çağal yayla

Katılımcı sayısı / Zirveye çıkan sayısı 32 / 30

Tırmanış rotası Güney bacası, batı kulvarı

Süreler
Kamptan hareket : 04:30 Zirveye varış : 10:00 Tırmanış süresi : 5,5 saat
Zirveden hareket: 11:00 Kampa varış : 15:30 İniş süresi : 4,5 saat

Hava durumu Açık, sıcak

Teknik malzeme 2 adet yarım ip, sikke, çekiç, perlonlar, kask, emniyet kemeri, iniş malzemeleri

Kullanılan teknik malzeme Tırmanışta güney bacası girişindeki yelken kayanın altından bacanın altına kadar bir ip, o noktadan sol sırt üzeri ve arka yüzdeki iniş ve yan geçişle batı kulvarın altına kadar bir ip açıldı ve bu noktaya kadar pursikle tırmanış yapıldı. İki ip de toplandı. İplerden biri iniş için kulvarın girişinden 7-8 metre yukarıda olan ve iniş yapılacak bacanın üzerindeki sette bırakıldı. Burada iniş için bolt bulunmaktadır.

Zirve dönüşünde iniş, batı kulvarın üzerindeki kayada bulunan iki sikkeden alınan emniyetle pursik sürerek bir ip boyu aşağıda olan sete kadar yapıldı. Çıkışta sete bırakılan iple bacadan 40 metre kadar iniş yapılarak yelken kayanın yanındaki sete ulaşıldı. Diğer ip burada sol yanda bulunan bolta sabitlenerek ip inişiyle çantaların bırakıldığı girişe inildi.

08 Temmuz 2014

KAMP TAŞIMA

Faaliyetin 2. bölümünün başlayacağı Emli vadisine gitmek üzere kamp toplandı ve saat 08:00’de Arpalık mevkiine gitmek üzere yola çıkıldı. 1,5 saatte ulaşılan Arpalık’tan önceden planlandığı gibi iki traktörle Dağ evine inilerek burada faaliyetin bu bölümünden itibaren katılacaklarla buluşuldu. Saat 14:00’de aynı traktörlerle Koca Dölek kampına gitmek üzere Emli ormanına doğru yola çıkıldı. Traktörden sonra 45 dakika kadar süren bir yürüyüşle Koca Dölek kamp yerine ulaşıldı. Gelmeden önce burada Sıyırma boğazı yönünde çarşak patikanın başladığı bölgede ki dere yatağında yeni bir su kaynağı oluştuğu bilgisini almıştık. Baktığımızda doğru olduğunu gördük.

09 Temmuz 2014

ALACA

Kamp yeri Koca Dölek

Katılımcı sayısı / Zirveye çıkan sayısı 32 / 32

Tırmanış rotası Güney yüzü. Kamptan Kaldı dağı tırmanışı için yola çıkıldı ancak Kaldıbaşı’ na kestirme giden sırta çıkarken giderek şiddetlenen rüzgarın, sırtta ayakta durmayı bile zorlaştıran etkisi nedeniyle rotamızı Alaca’ya çevirdik ve sırtı izleyerek Avcı Beli geçidinden dağın güney yüzüne dönerek tırmanışı gerçekleştirdik. Dönüşü Avcı Beli geçidinden yaptık.

Süreler
Kamptan hareket : 04:00 Zirveye varış : 11:30 Tırmanış süresi : 7,5 saat
Zirveden hareket: 12:30 Kampa varış : 16:00 İniş süresi : 3,5 saat

Hava durumu Açık, soğuk esen rüzgarlı

Teknik malzeme Kullanılmadı

10 Temmuz 2014

GÜRTEPE – CEBELBAŞI – K. CEBEL

Kamp yeri Koca Dölek

Katılımcı sayısı / Zirvelere çıkan sayısı 32 / 24

Tırmanış rotası Gürtepe’ye batı yüzünden tırmanıldı. Sulağan Keler’in arkasında kalan dar giriş bölgesinden Gürtepe batı yüzünün de bağlı olduğu geniş çanağa çıkıldı. Buradan yer yer çarşak yamaç ve setlerden tırmanış sürdürülerek sırta çıkıldı ve sağa yan geçişle Gürtepe batı yüzüne girildi. Batı yüzün girişinden Gürtepe güney sırtına kadar yükselen ve kulelerden oluşan kaya burnuna doğru yükseldik. Burada 10 metrelik bir bölümde ip açtık ve tırmanışı pursik emniyetiyle sürdürdük. Çıkılan setin üzerinden sırta tırmanıp zirveye ulaştık.

Cebelbaşı’na gitmek için Gürtepe güney yüzdeki kolay kaya setleri üzerinden inerek bele ulaştık. Buradan da yine kaya setleri üzerinden 40 dakikada Cebelbaşı’ na ulaştık.

K.Cebel zirvesi için bağlı olduğu inişli çıkışlı sırt hattını izleyerek 50 dakikada zirveye ulaştık. Dönüş Kokorot geçidi üzerinden Güzeller kuzey çanağı yoluyla yapıldı.

Süreler
GÜRTEPE Kamptan hareket : 05:00 Zirveye varış : 10:45 Tırmanış süresi : 5 saat 45 dakika
CEBELBAŞI Gürtepe’den hareket: 12:00 Zirveye varış : 12:40
K.CEBEL Cebelbaşı’dan hareket: 13:00 Zirveye varış : 13:50 Kampa dönüş: 18:30

Hava durumu Açık, sıcak

Teknik malzeme Gürtepe batı yüzünün 10 metrelik bir bölümünde ip açılarak pursik emniyetiyle tırmanış yapıldı.

11 Temmuz 2014

LAHİTKAYA

Kamp yeri Koca Dölek

Katılımcı sayısı / Zirveye çıkan sayısı 26 / 26

Tırmanış rotası Doğu yönündeki hörgücün üzerinden doğu yüze girildi ve zirve geçiş noktasına kadar setlerden dik tırmanış yapıldı.

Süreler
Kamptan hareket : 05:00 Zirveye varış : 09:30 Tırmanış süresi : 4,5 saat
Zirveden hareket: 10:30 Kampa varış : 14:00 İniş süresi : 3,5 saat

Hava durumu Açık

Teknik malzeme Kullanılmadı

12 Temmuz 2014

KAMP TAŞIMA

Vay Vay tırmanışı ve dağ geçişini gerçekleştirmek üzere kamp toplanarak saat 06:30’da Kokorot vadisine doğru yola çıkıldı. Gidilecek bölgenin yakınlarında su bulunmaması nedeniyle bolca su yedeklendi ve 12:00’ de geçide ulaşıldı. Kısa molanın ardından inişe geçildi. Çarşak döküntülü kaya setleri üzerinden dikkatlice iniş sürdürülerek tabana inildi. Burada gelen bir taştan kaçmak isteyen Zeynep Görür’ün ayağında bir burkulma meydana geldi. Kendisi bir süre ip sedye ile taşındı ancak arazinin çok engebeli oluşu nedeniyle bu yöntem çok zor olmaya başlayınca kucakta ve elde taşıma yapılarak saat 17:30’da gecikmeli olarak Vay Vay güneybatı kamp yerine ulaşıldı. Burada kalıcı ters V kar kütlesi ve kampın hemen yanı başındaki kardan su elde edildi. Ayrıca vadiden aşağıya doğru Köküt yaylasına inilirken yarım saatlik bir mesafede patikanın hemen solunda kalan bir yerden de öğlen saatlerine doğru su akmaya başlamaktadır. Bu su çoğunlukla geceleri donduğu için sabahın erken saatlerinde akmamaktadır.

13 temmuz 2014

VAY VAY

Kamp yeri Vay Vay Güney batı kamp yeri

Katılımcı sayısı / Zirveye çıkan sayısı 21 / 20

Tırmanış rotası Klasik rota olan batı yüzü kuzey sırtı rotasından tırmanış yapıldı. Kampın üzerinden Tayyare Çukuru girişine ulaşıldı. Buradan sağa Vay Vay yönüne dönülerek büyük setin üzerine çıkıldı. Buradan zirvenin hemen sol tarafına çıkan kulvar hedeflenerek çarşak ve setlerden kulvarın girişinin solundaki 15 metrelik kaya bandı tırmanılarak kulvarın genişleyen bölümüne çıkıldı. Buradan sonra iki yerde çatallaşan kulvarın soldaki ana kolu izlenerek zirve kuzey sırtına, oradan da zirveye gidildi.

Süreler
Kamptan hareket : 08:00 Zirveye varış : 10:45 Tırmanış süresi : 2 saat 45 dakika
Zirveden hareket: 12:00 Kampa varış : 15:00 İniş süresi : 3 saat

Hava durumu Açık

Teknik malzeme Zirve dönüşü kuzey sırtından kulvara girildiğinde sağda bulunan sikkeden ip açarak 30 metrelik bir bölüm pursik emniyetiyle inildi.

14 Temmuz 2014

ACIMAN YAYLAYA İNİŞ VE KAPUZBAŞI ŞELALERİNE GİDİŞ

Acıman yaylaya inmek üzere kamp toplandı ve saat 07:00’ de Kokorot vadisinden aşağıya doğru inişe geçildi. Yer yer büyük kayalık setlerden ve çarşaktan iniş sürdürülerek ilkin suyun çıktığı yere ulaşıldı. Ancak donma nedeniyle suyun akmadığı görüldü. Oysa bir gün önce su alınmıştı. Kayalık bölgenin bitiminde daha belirgini sağ yanda olan patikaya girildi ve uzunca bir inişin ardından vadi sona erdi ve Köküt yaylasının üst taraflarındaki yeşillik ve ağaçlık bölgeye çıkıldı. Burada hemen soldaki yamaca tırmanışa geçildi. Zorlu ve zaman alan bir tırmanışın ardından çıkılan geniş alpin bölgeden devam edildiğinde ilerideki dere yatağı içerisinde su bulunmaktadır. Bu noktada aşağıda yayladan gelen patikaya girilerek saat 14:00’ de Acıman yaylaya ulaşıldı. Normal koşullarda 4,5 -5 saat sürmesi gereken bu mesafe Zeynep Görür’ün yavaş ve dikkatli yürüyüş temposuyla 7 saatte tamamlanabilmiştir.

Acıman yaylada bir kahvede mola verildi ve Kapuzbaşı köyünden gelecek traktörler beklenmeye başladı. Gecikmeleri üzerine anlaşıldı ki yer isminde bir anlaşmazlık olmuş. Onlar Acıman diye 10 km aşağıdaki bir yere derlermiş. Bulunduğumuz yer ise Acısu imiş. Doğru yanlış bunu da öğrenmiş olduk. Traktörle 2,5 saati aşan ve çok sarsıntılı ve yorucu geçen bir yolculukla Kapuzbaşı Şelalelerine ulaştık. En doğrusu bu yolu patikasından yürüyerek aşmaktır. Kapuzbaşı’nda bizi ilk karşılayan elinde makbuzlarıyla Milli park görevlisi oldu. Bizde pazarlıkla kişi başı 4 lira yerine 2 şer lira vererek ülkemizin bu güzel bölgesine ayak basmış olduk.

Geceyi Kapuzbaşı köyünde bir pansiyonda geçirdik.

15 Temmuz 2014

Saat 09:00’da doldurduğumuz iki minibüsle önce Yahyalı ilçesine gidildi. Oradan da Kayseri ve Niğde yönlerine dağılarak faaliyetimizi tamamlamış olduk.

17.07.2014

Korkut GÜVEN
Organizasyon Kurulu Üyesi

Albüm için tıklayınız.

Faaliyet Galerisi

Site içinde arayın.