2015 Demavend Kış Tırmanışı

Faaliyet Raporu

TÜRKİYE DAĞCILIK FEDERASYONU
DEMAVEND (5671 m) DAĞI KIŞ TIRMANIŞI
23 Şubat – 04 Mart 2015 İRAN
FAALİYET RAPORU

Toplanma Yeri ve Hareket
Toplanma yeri olarak Iğdır’ı seçtik. 22-23 Şubat günleri Iğdır’a gelerek toplandık. 23 Şubat günü saat 14:00’de bir minibüsle, otobüs terminalinden Gürbulak sınır kapısına hareket ettik.

Döviz Kurları
1 TL = 1300 Tümen
1 $ = 2,5 TL

Ulaşımlar ve Ücretleri
Iğdır – Gürbulak sınır kapısı arası (80 km) servis minibüsü : 250 TL
İran Gümrük çıkışı – Bazargan arası (2 km) 4 adet taksi : 15 000 Tümen
Bazargan – Maku arası (20 km) 4 adet taksi : 40 000 Tümen
Maku – Tahran Azadi Terminali VİP otobüs kişi başı : 48 000 Tümen
Tahran Azadi Terminali – Polur dağ evi (80 km) yarım otobüs : 350 000 Tümen
Polur dağ evi – Yol ayrımı (14 km) gidiş dönüş 3 taksi : 100 000 Tümen
Polur dağ evi – Tahran Fardis Oteli yarım otobüs : 350 000 Tümen
Fardis Oteli – Arjantin Otobüs Terminali 4 taksi : 60 000 Tümen
Tahran-Ankara/İstanbul VİP otobüs kişi başı : 250 000 Tümen

Konaklama ve Diğer Ücretler
Kişi başı dağa giriş ücreti (İran Dağcılık Federasyonu Polur dağ evinde ödeniyor) : 50 $
Polur dağ evi (6 kişilik ranzalı oda) : 120 000 Tümen
Duş : 4 000 Tümen
3. Shelter kişi başı günlük : 12 000 Tümen
Fardis Hotel (Ferdowsi Meydanı yakınında) 3 kişilik oda açık büfe kahvaltı dahil : 170 000 Tümen
Hava Durumu
24 Şubat Tahran – Polur : Açık
25 Şubat Polur – 3050 Mescit kampı (2. Shelter) : Sabah açık sıcak, akşam kar yağışlı, sisli
26 Şubat 3050 Mescit kampı – 4250 dağ evi (3. Shelter) : Hafif kar yağışlı, sisli
27 Şubat Zirve tırmanışı : Açık, rüzgarlı. Zirvede şiddetli rüzgarlı
28 Şubat Polur’a iniş : Açık
01 Mart Tahran : Açık
02 Mart Tahran : Açık

Kar Durumu
Dağda genelde kar miktarı azdı. Polur – Dağ yolu ayrımı arası asfalt yol tamamen açıktı. Yol ayrımından Mescit arası az karlı zeminde açılmış izler kullanıldı. Mescit – 4200 arası klasik rotanın solundaki az karlı sırt hattından ve açılmış izlerden gidildi. Zirve yolunda ise, ilk bölümdeki sırtın karsız zemini üzerinden,sonrasında zirveye kadar sert karlı zeminden gidildi.

Kullanılan Teknik Malzeme
Kazma ve krampon taşıdık ancak kazma kullanmaya gerek duymadık. Kramponları 3. Shelter’da taktık ve zirveye gidiş dönüş süresince kullandık.

Kamp Malzemesi
Dağ evlerinin kullanılması planlandığından çadır getirmedik. Zorunlu hallerde kullanmak üzere bivak torbası ve birkaç kürek taşıdık.

Rota
Güney klasik

Süreler
Polur-Dağ yolu ayrımından Mescit (3050) dağ evine gidiş : hareket 11:10 varış 14:10 3 saat
Mescit – 3. Shelter (4250m) gidiş : hareket 08:00 varış 15:30 7,5 saat
3. Shelter – Zirve gidiş : hareket 05:30 varış 13:15 7 saat 45 dakika
Zirve – 3. Shelter dönüş : hareket 14:00 varış 17:00 3 saat
2. Shelter – Mescit iniş : hareket 09:15 varış 12:15 3 saat
Mescit – Polur yol ayrımı : hareket 13:00 varış 14:45 1 saat 45 dakika
Su Durumu
Mescit’ de sular donmuş olduğu için kardan su elde ettik.
3. Shelter dağ evindeki kantinde birçok ürünün yanı sıra içme suyu da satılmaktaydı. 1,5 litrelik pet şişe suyun fiyatı 3 000 Tümen. Su ihtiyacımızı buradan karşıladık. Aynı suyun şehirdeki fiyatı ise 1 000 Tümen.

Tırmanış Ekibi
Alaattin Karaca 3. Shelter
Korkut Güven Zirve
Yusuf Biltekin Zirve
Adem Gül Zirve
Hakan Coşkun Zirve
Sinan Durgun Zirve
Cemal Zerebcan Zirve
İrfan Özden 4700 m
A.Kamil Selçuk 3. Shelter
Ayşe Arabacı 3. Shelter
Murat Genç 3. Shelter

Günce

23.02.2015
Toplanma ve hareket yeri olarak Iğdır’ı seçtik. Iğdır’dan sevgili dostumuz Murat Kılıçlı’nın faaliyetin başlangıç organizasyonunda çok büyük yardım ve katkıları oldu. Murat’ın biletlerimizi aldırdığı ve bizi Tahran’a götürecek olan otobüsümüz, Türkiye saatiyle 17:30’da Maku’dan kalkacak olan son araçtı. Bu nedenle 23 Şubat günü 12:30’da Iğdır otobüs terminalinde hazır bekleyen aracımızla Gürbulak sınır kapısına hareket etmeyi planlamıştık. Ancak elde olmayan gecikmeler nedeniyle, saat 14:00 civarında hareket edebildik.

Gürbulak sınır kapısında Gümrük Müdürü olarak göreve başlayan federasyon antrenörlerinden İbrahim Aksoy’un yardımlarıyla işlemlerimiz hızlandı. Ancak pasaport kontrolleri sırasında Ayşe Arabacı’ya, Bulgaristan’dan aldığı AB pasaportu vizesiz olduğu için geçiş izni verilmedi. Soğuk duş etkisi yaratan bu durum karşısında Ayşe, çaresiz olarak Iğdır’a geri dönmek zorunda kaldı. Ancak Murat dostumuzun büyük yardımlarıyla ertesi günü zamana karşı yarışarak Erzurum konsolosluğundan aldığı vizeyle, bir gün sonra İran’ın Polur kasabasında kafilemize katıldı.

Gümrükten kısa sürede İran tarafına geçtik. Bu arada saatlerimizi de 1,5 saat ileri aldık. Gümrükten çıktıktan sonra 1,5-2 km kadar aşağıda olan Bazargan’a gitmek için kapıda bekleyen taksilerden başka ulaşım aracı yok. 10 kişi için fiyatında anlaşarak 4 taksi ayarladık. Ancak Bazargan’a indiğimizde taksiciler ücretlerini katlamalı olarak talep ettiler. Yaşanan gerginlik ve tartışmaların sonucunda çaresiz isteneni ödedik ve bu bölümdeki gerekli organizasyonu yapan Hacı Ahmet’in döviz bürosuna gittik. Para bozdurarak ihtiyacımız kadar tümenlerimizi ve kendisinde olan otobüs biletlerimizi aldık ve zaman yitirmeden çağırdıkları 4 taksi ile 20 km mesafedeki Maku terminaline hareket ettik. 18:30’da Maku’ya ulaştık. 19:00’da kalkacak olan otobüsümüze çantalarımızı verdik. 2+1 ve tamamen yatabilen çok geniş aralıklı koltuk düzenli VİP otobüsümüzle, rahat bir yolculuktan sonra ertesi sabah 07:35’de Tahran Azadi terminaline ulaştık.

24.02.2015
Güneşli bir sabah saatinde ulaştığımız terminalde bizi, Yusuf’un Tahran’da yaşayan hısmı Ferruh karşıladı. Ekibi Polur’a götürecek olan aracı da ayarlayıp getirmişti. Yarım otobüs büyüklüğünde olan aracımıza rahatça yerleştik ve yoğun Tahran trafiğine girdik. Express yol olmasına rağmen 1 saate yakın süren trafik çilesinden sonra trafik rahatladı ve Tahran’dan çıkabildik. Yoldaki ilk yerleşim yerinde durarak iyi bir sabah kahvaltısı yaptık ve tekrar yola çıktık. Ferruh’un bize verdiği bilgiye göre Rine’de ki dağ evi iptal edilmiş. Polur’da ki İran Dağcılık Federasyonu’nun işlettiği dağ evine gitmemizi önerince bizde kabul ettik.

Kahvaltı molasıyla birlikte 3 saat kadar süren bir yolculuğun ardından Polur dağ evine ulaştık. 3 katlı olan binada çok sayıda koğuş sistemi oda, mutfak, buzdolabı, duşları ve tuvaletleriyle konaklayanların temel ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri her şey mevcut. Odalarımıza yerleştikten sonra yemek için 2 km aşağıda ki Polur’a indik. Burada çok da iyi olmayan yemeklere kişi başı 35 000 tümen civarında bir para ödeyince daha sonraki yemeklerimizi dağ evinde kendimiz yaptık. Tahran’da bir yemek fiyatı ortalama 10-20 000 tümen arasında. Bu arada Ayşe ile yaptığımız görüşmede akşam Maku’dan Tahran otobüsüne bineceğini öğrendik. Tahran’ dan da Ferruh alıp buraya getirecek.

İnternetten aldığımız hava raporu iyi gözüküyor. Faaliyet planını 4 geceye göre yaptık. Yiyecek ve yakıtı buna göre yeniden düzenledik.

25.02.2015
Saat 07’ ye doğru kalktık. Hava çok güzel. Dün marketten aldıklarımızla kahvaltımızı hazırladık. Bu arada Ayşe’nin de Tahran’dan yola çıktığını öğrendik. Dün bizi yol ayrımına götürmeleri için anlaştığımız jipler ortalıkta yok. Vaz geçmişler bizi götürmekten. Nasıl bir iştir pek anlayamadık. Ancak burada tanıştığımız ve kendileri de dağa çıkacak olan Azeri Hasan ve Mehdi’nin araçlarıyla iki seferde yol ayrımına gideceğiz. İlk parti saat 10:00’da yola çıkarken Ayşe’de geldi. Kısa sürede yol ayrımında bir araya geldik ve güzel bir havada Mescit’e doğru tırmanışımıza başladık.

Az karlı bir zemin üzerinden ve daha önce gidenlerin izlerini kullanarak 3 saatte Mescit’e ulaştık. Burada sol tarafta kalan yapının içine yerleştik. Yer de tam bize göre kadarmış. Yolda bir ara aşırı sıcak olan hava birden soğudu, kapadı ve kar yağmaya başladı. Bizler de kalın kaz tüyü anoraklarımıza gömüldük.

26.02.2015
06:00’da kalktık. Hava kapalı ve hafif yağış var. Hazırlıklarımızı yaptık ve saat 08:00’da 3. Shelter’a gitmek üzere tırmanışımıza başladık. Hasan ve iki arkadaşı erkenden çıktıkları için onların izlerini kullanmak işimize geldi. Yukarıda klasik rota sağdaki sırt hattından gitmesine rağmen izlerin bulunduğu sol sırt hattından tırmanışımızı sürdürdük. Bu seçeneğin diğerine göre çok daha iyi olduğunu gördük ve inişte de bu yolu kullandık.

Bu uzun etap, çantaların da en ağır halleri nedeniyle oldukça yorucu oldu. Hava da hep sis ve hafif yağış vardı. Yükseldikçe koşullar biraz daha ağırlaşarak devam etti ve 7,5 saat sonra büyük dağ evine ulaştık. Hepimiz de bizden başka kimsenin olmadığı iki katlı kocaman bir koğuşa yerleştik. Binada ayrıca 4 yataklı odalar da mevcut. Binaya dışarıdan merdivenlerden çıkılarak giriliyor. Giriş katında birkaç oda, oturma bölümü ve içinde her türlü ihtiyaç maddesinin bulunduğu bir de kantin yer alıyor. Üst katta ise çok büyük bir koğuş, birkaç küçük oda, yönetici odaları filan var.

Herkes çok yoruldu bugün. Kendisini iyi hissetmeyen arkadaşlarımız da var. Biraz dinlendikten sonra yeniden hava raporunu aldık. Buna göre en iyi gün yarın olarak görünüyor. Sonraki gün rüzgar hızı artıyor. Toplu olarak bir durum değerlendirmesi yaptık ve sonuç olarak zirve tırmanışını yarın yapmaya karar verdik.

Gece yarısından sonra giderek şiddetlenen bir rüzgar başladı.

27.02.2015
04:00’de kalktık. Rüzgar tüm şiddetiyle devam ediyor. Pencereden baktığımızda sabah erkenden çıkan İranlılardan birkaçının dönmekte olduklarını gördük. Biz yine de hazırlığımızı yaptık ve 9 kişi yola çıktık. Karanlıkta ve rüzgar altında yükselmeye başladığımızda ekipten iki kişi geri döndü. Yolda 3 İranlının daha dönmekte olduklarını gördük. Kardan neredeyse tamamen arınmış sırt hattından yükselişimizi sürdürdük. 4700 lerde bir arkadaşımız daha geri döndü ve zirve yolunda 6 kişi kaldık. Önümüzde üç İranlı daha var. 4800’de sırttan çıkıp sert karlı zeminden direk yükselmeye başladık. Bu arada güneşle birlikte rüzgarın hızında da giderek bir azalma oldu. Sert karlı zeminden dik yükselişimizi sürdürdük ve aşağıdan çok belirgin olarak görülen üçgen tepenin altına geldik. Burada verdiğimiz kısa molanın ardından tepenin üzerine doğru tırmanışımızı sürdürdük. Önümüzde ki İranlılarla da mesafe iyice kapandı bu arada. Onlar sağ tarafa geçip tırmanışlarını sürdürürken biz direk tırmanmayı tercih ettik.

Nihayet zirveyi ve zirvenin hemen altından çıkan kükürt dumanının, kuzeyden esen şiddetli rüzgarla birlikte son bölümde ki tırmanış yolunu kapladığını gördük. Zirveye 30-40 metre kala kaztüyü anoraklarımızı giydik. Bu arada 2 İranlının sırtın arka tarafından çıkıp dönüşe geçtiklerini gördük. Diğeri ise kükürt dumanına girmek istemediği için zirvenin altında oturmuş bekliyordu. Birazdan kalktı ve dönüşe geçti. Bizde tüm şiddetiyle esen rüzgarla mücadele ederek sırtın diğer tarafına geçtik. Kükürt gazının çıktığı bacanın arkasından dolanarak zirveye çıktık. Zirve kayalarla çevrili olduğu için az rüzgarlıydı. 45 dakika kadar kaldık.

Dönüşte çıkışa göre sol yanda kalan kar kulvarından indik ve 3 saatte dağ evine ulaştık.

28.02.2015
Bugün dönüş günümüz. Hava raporu bugün için daha kuvvetli rüzgar veriyordu ama yanılmış. Az rüzgarlı ve pırıl pırıl bir hava da saat 09:15’de inişe geçtik. Hava sıcaklığı giderek artmaya başladı ve Mescit yakınlarında tam anlamıyla bunalttı. 3 saatte indiğimiz Mescit’de uzunca bir mola verdik. Ardından asfalta indik. Birlikte indiğimiz Hasan ve Mehdi otostopla önden giderek bizi almak için arabalarını ve ayrıca bir de taksi getirdiler.

Duşlarda yorgunluğumuzu attık ve geceyi Polur dağ evinde geçirdik.

01.03.2015
Sabah otobüsümüz geldi ve 09:30’da Tahran’a doğru yola çıktık. Ferruh, önerdiğimiz otellerden Fardis’de yerlerimizi ayırtmıştı. Tahran’ın önemli merkezlerinden Ferdowsi Meydanı yakınlarındaki bu derli toplu Otelde bir gece kaldık.

02.03.2015
Faaliyet 04 Şubat günü Türkiye’ye giriş yapacak şekilde bitiyordu ancak bir gün önce dönüş kararı verildi. Ferruh saat 13:00’de Arjantin Terminalinden kalkacak İstanbul otobüsü için biletleri almamıza yardımcı oldu. Yine VİP bir servis ancak bilet fiyatları İran ölçeğine göre oldukça pahalı geldi. Kişi başı 250 000 tümenlik koltuklarımıza gömüldük ve benim için 40 saat süren Ankara aktarmalı Bursa yolculuğu başladı.

Korkut GÜVEN

Albüm için tıklayınız.

Faaliyet Galerisi

Site içinde arayın.